13% от всички ракови заболявания през 2018 г. са се дължали на инфекциозни агенти

Дамите със силиконови импланти много по-рядко чуват диагнозата рак, и то в напреднал стадий. Според мамолога д-р Виктор Йорданов имплати си слагат обикновено жени между 20 и 30 години. Информираме ги, че веднъж годишно трябва да си правят профилактични прегледи, за да следим интегритета. Поради редовността на прегледите, дори да се открие нещо, то е в начален стадий. От 40-годишна възраст трябва да се прави мамография веднъж на две години, защото тогава честотата на рака нараства. Ако има профилактика, смъртността намалява с почти 40%.

Диагностика и лечение на рак на млечната жлеза

По думите му при по-младите ракът е по-агресивен, но може да бъде хванат навреме при профилактични прегледи. "13% от всички ракови заболявания през 2018 г. са се дължали на инфекциозни агенти. Основно това са вирусите Хепатит B и C, човешки папиломен вирус. Ракът на гърдата може лесно да бъде диагностициран в ранен стадий. Това важи и за рака на шийката на матката, на дебелото черво и на простатата. Всеки 4-ти човек би могъл да развие форма на раково заболяване", казва вирусологът проф. Радостина Александрова.  

Виктория Чао се бори с коварното заболяване от 2,5 години. Днес е добре, болестта е под контрол и тя призовава жените да си правят профилактичните мамологични прегледи, защото могат да спасят живот. Преди 6,5 години започва срещата ѝ с рака когато отива на лекар, а той ѝ казва, че вижда предраково образувание.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.