Граждани от София, Враца и Габрово обявиха исканията си

Граждани от цялата страна излязоха на протест срещу насилието над животни. Част от протестиращите бяха заедно с домашните си любимци - кучета.

Протестът е организиран на национално ниво за втори път след случая на насилие срещу кучето Мечо, който предизвика множество реакции.

Тровят улични и дворни котки в Монтанско

“Днес организираме национален протест, който е изцяло срещу насилието и насилниците, като повечето хора тук са срещу насилието над животни, защото смятаме, че това е първоизточникът, към който се обръщат т.нар. насилници”, каза Лилия Желязкова, част от администраторите на групата "Справедливост за Мечо", която се присъедини към протеста в София. По думите ѝ в един момент насилниците преминават към деца, жени, възрастни хора, по-слабите обществени групи. 

В защита на животните се обявиха и хора от Габрово и Враца. 

До Тутракан и обратно: Рекорден брой пеликани в най-голямата колония у нас тази година (ВИДЕО)

Според гражданите в Габрово има някакъв прогрес в работата на институциите. Те казват, че трябва обществото да бъде по-настоятелно, по-често в мирни демонстрации да се показва несъгласието срещу насилниците на животни. Институциите трябва да извършват по-задълбочена и отговорна превенция.

Зоопаркът в Бургас се сдоби с нови екзотични гризачи

Протестиращите заявиха, че ще организират нови мирни действия, показвайки несъгласието си с отношението на  насилниците на животни. 

Общите искания на протестиращите във Враца са справедливи присъди за насилниците, по-строго прилагане на Закона за защита на животните и Наказателния кодекс, работеща зоополиция, спазване на законите на общинско ниво. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Никол Николова, БТА