Сериозните признаци настъпват след няколко дни, когато има сериозно увреждане на вътрешни органи

Поредна жестокост над животни. В Монтана тровят улични и дворни котки най-вероятно с антифриз. За по-малко от седмица над 10 котки са били отровени.

Според ветеринаря д-р Стоян Даков случайни минувачи водят в неговата клиника котки, намерени в състояние на отпадналост и повръщане. "Треперят, имат некоординирани движения, гърчове. От едно обикновено повръщане към безпомощно неврологично състояние. След приемане на отровата котката има временно неразположение и повръщане. По-сериозните признаци настъпват след няколко дни, когато има сериозно увреждане на вътрешни органи и вече не може да се помогне", обясни той.

Разследват отравяне на бездомни кучета и котки в хасковско село

По думите му както от Монтана, така и от околните села се случва периодично да му карат натровени котки. "На признаците на животното и изследванията, които пускаме, познаваме каква е отровата. В последна фаза на натравяне приспиваме котките, за да не се мъчат. Отровата, която открихме запушва бъбреците и те спират да работят. Единствено, ако стопанин забележи, че животинчето му е яло от непознати купички и го доведе по-рано, можем да го спасим, но след 3-4 дни вече е твърде късно", разкри ветеринарят. 

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.