Руските миротворци "предприемат мерки, насочени към предотвратяване на ескалация... и взаимни провокации"

Русия обвини Азербайджан, че е нарушил договореното с посредничеството на Москва прекратяване на огъня, което сложи край на войната с Армения през 2020 г., предаде АФП.

"На 25 март... подразделение на въоръжените сили на Азербайджан пресече линията на съприкосновение в района на Шуша, в нарушение" на споразумението от 9 ноември 2020 г., се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

В него се посочва, че руските миротворци "предприемат мерки, насочени към предотвратяване на ескалация... и взаимни провокации".

Престрелка в Карабах, има загинали

По-рано азербайджанското министерство на отбраната заяви, че е поело контрола над някои помощни пътища в своя сепаратистки регион Нагорни Карабах, в който преобладава арменското население и за който води две войни с Армения.

Министерството заяви, че "необходимите мерки за контрол са били приложени от частите на азербайджанската армия, за да се предотврати използването на черните пътища северно от Лачин" за доставки на оръжие от Армения.

Единственият път, който свързва Карабах с Армения - Лачинският коридор - от месеци е под азербайджанска блокада, което според Ереван е довело до хуманитарна криза в анклава.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС