Вижте какво показа проверката на NOVA

Яйцата стават хитът на пазара в следващите седмици. Причината е приближаващият Великден. Оказва се, че колкото струват яйцата тук в България, толкова струват и в Гърция. 30 цента за едно яйце – такава е цената в южната ни съседка. В близкото до границата градче Сидерокастро, екипът на NOVA срещна хора, както доволни от цената на яйцата, намирайки ги за евтини, така и такива, на които им се струва, че това е твърде висока стойност за този продукт, който със сигурност ще стане особено търсен сега около Великден.

В Сидерокастро екипът ни идва в ден, в който на хората въобще не им е до пазаруване – защото е национален празник и има всенародни чествания и защото магазините в такива дни просто не работят. Яйцата ги гледаме само през витрините. И разбираме, че струват точно толкова колкото в България – 30 цента, или 60 стотинки. При всичките подробности за разликата в доходите между двете държави. На гърците обаче яйцата им се струва скъпи, дори на българските цени.

"Поскъпнаха отдавна, и са ни скъпи. Вече ги купуваме за по 30 цента, но лошото е, че на места вече ги има и по 40", посочва  Бакрацас Димитриос.

Прогнозите за поскъпване не са особено трудни, предвид наближаващия Великден. Не само у нас, и в Гърция е практика повишеното търсене да вдига цената.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.