Българката е общински съветник в Южна Франция

Пенсионната реформа буквално запали Франция. Напрежението ескалира до предел, в който се наложи Еманюел Макрон да позвъни на Чарлз Трети, за да отложи планираното първо официално посещение на британския крал в чужбина.

Икономистът Веселина Гарело определи агресивна реакция на французи като “страх от отнемане на свободата и правото да живеят”. 

Tежки сблъсъци, експлозиви и запалени полицейски коли във Франция (ВИДЕО)

“Страх от отнемане на тази социална привилегия, която би могла да бъде отворена врата към бъдещо отнемане на други социални привилегии. Във Франция голяма част от БВП е преразпределен от държавата под формата на различни помощи”, каза тя. 

Гарело е общински съветник в Южна Франция и е била част от партията на Еманюел Макрон. Напуска я преди година. 

“Когато тази пенсионна система е създадена, е базирана на много прост принцип. Осигуровките на активните - тези, които работят, отиват за пенсия на хората, които не работят. 4 активни плащат пенсията на 1 пенсионер. Днес заради демографските процеси това съотношение е различно -1 активен за 1 пенсионер”, обясни Гарело. 

Макрон опита да скрие луксозен часовник по време на интервю (ВИДЕО)

Средната пенсия във Франция е 1400 евро, а минималната - 980 евро. Разликата между средната пенсия и минималната заплата обаче е много малка. МРЗ е 1500 евро. 

“Във Франция се живее много трудно с 1500 евро. Французите отделят много за личния си живот. Те не живеят, за да работят, а работят, за да живеят”, обясни Гарело. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.