Целта е 100% обезщетяване на клиентите при фалит на туристическа фирма

Създават Туристически гаранционен фонд, чиято цел е 100-процентово обезщетяване на клиентите при фалит на туристическа фирма. Фондът ще бъде създаден от Министерството на туризма и днес бе представен идейният проект.

Фондът ще обезщетява пътуващите в случаи на провалени екскурзии, както и да обезпечава отговорността на туроператорите. В обхвата на Гаранционния фонд влизат потенциални възможности за обезщетение след отказ на резервации при пакетните пътувания, както и защита срещу несъстоятелност и неплатежоспособност на туроператорите. 

Идеята е първоначалният капитал от 5-10 млн. лева да е от държавата, а след това всяка туристическа агенция да внася в него от 80 до 1000 лв. всеки месец. Паралелно с това обаче се запазва задължителната застраховка. Планът включва редовен точен контрол върху дейността и оборота на агенциите. Очаква се да има отражения и върху цената на услугите, но минимално.

„Ние не продаваме домати и краставици, а организираме почивки на хора, които трябва да се върнат здрави. Ако не заминат, трябва да бъдат обезщетени. Колко случаи помним, в които фалира туроператор и застраховката стига само за определен брой хора, а останалите не получават нищо”, заяви министърът на туризма Илин Димитров.

По думите му в началото ще е рестриктивен елемент. „Но някъде по средата ще се намери истината. Но пак казвам, това е проект, никой не е тръгнал да го приема в този му вид, трябваше да го сложим на масата”, каза министърът.

Димитър Балтов – зам.-председател на „Обединение бъдеще за туризма” обясни, че като концепция за тях най-голям проблем е запазване на момента със застрахователите. „Казват, че е защото не може веднага да се премине към един изцяло нов модел, очакват се сътресения, с което съм съгласен, но не виждам проблем да има в началото преходен период”, обясни Балтов.

Тази сутрин в предаването "Твоят ден" проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма обясни, че идеята за подобен фонд е закъсняла.

Румен Драганов: Туристическият гаранционен фонд е изключително забавено действие

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.