Очакваме около 320 000 пътувания за великденските празници, от които 60 000 ще бъдат в чужбина, разкри той

Идеята за туристически гаранционен фонд е закъсняла. Това мнение изрази в предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

"Туристическият гаранционен фонд е изключително забавено действие. Той е задължение на правителството. Всички, които се записват за туристически услуги през туроператор, трябва гарантирано да могат да си получат парите обратно или да получат обещаното. България излъга ЕС и направя мимикрия на Гаранционен фонд и направиха застраховка "отговорност на туроператора",каза Драганов.

Създават задължителен туристически Гаранционен фонд у нас

"Туризмът няма да умре, ако ДДС стане 20%. Бизнесът няма да каже да се качат данъците. Но 9% ДДС не означава, че цените няма да се качват, защото са въпрос на търсене и предлагане. И да задържим ставката, ако токът скочи с 500% или цените на продуктите. 17,5% е ръстът в туризма", заяви той.

Според него се очакват около 320 000 пътувания за великденските празници, от които 60 000 ще бъдат в чужбина. Когато Великден съвпада с майските празници, стигаме до към половин милион.Около 70 000 чужденци се очаква да пристигнат.  Няма намаление в обемите, има много интензивни пътувания. Руският пазар е задраскан, но имаме бум на пътуванията от европейски страни", разкри Драганов. 

Проф. Драганов: Туризмът не се влияе от сегашните думи на финансовия министър

По думите му тенденцията е за увеличение на туристите. "Независимо дали има сняг, се търсят планинските курорти, същото важи и за къщите за гости, малки хотели и посещение на близки и приятели. Цените за три нощувки вървят от 170-190 лева за двама души плюс две деца и стигат до 3500 лева. Най-евтините цени са в къщи за гости. На 21 май планираме откриване на сезона. Има голям прилив на туристи на летищата във Варна и Бургас", посочи той. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook