Белият дом заяви, че търговският шпионски софтуер се е разпространил през последните години при слаб контрол и висок риск от злоупотреби

Президентът на САЩ Джо Байдън издаде указ, с който забранява на правителствените агенции да използват търговски шпионски софтуер, който представлява риск за националната сигурност.

В заповедта си Байдън заяви, че САЩ трябва да установят процедури, които да гарантират отговорното използване на търговски шпионски софтуер.

"Ето защо с настоящото установявам като политика на правителството на Съединените американски щати, че то няма да използва оперативно търговски шпионски софтуер, който представлява значителен риск за контраразузнаването или сигурността на правителството на Съединените американски щати или значителен риск от неправилно използване от чуждо правителство или чуждо лице", каза той.

Байдън: Путин е извършил военни престъпления, обвиненията срещу него са основателни

Заповедта изисква от федералните министерства и агенции да не използват оперативно търговски шпионски софтуер, когато установят, че такова използване представлява значителен риск за контраразузнаването или сигурността на правителството.

Белият дом заяви, че търговският шпионски софтуер се е разпространил през последните години при слаб контрол и висок риск от злоупотреби.

Той заяви, че все по-голям брой чуждестранни правителства по света използват тази технология, за да улеснят репресиите и да дадат възможност за нарушаване на човешките права.

"Злоупотребата с тези мощни инструменти за наблюдение не се ограничава само до авторитарните режими. Демократичните правителства също се сблъскват с разкрития, че участници в техните системи са използвали търговски шпионски софтуер, за да насочват вниманието си към техните граждани без подходящо правно разрешение, гаранции и надзор", се казва още в доклада. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС