Останалите арестувани са петима белгийци и един турчин

Българинът, задържан за подготовка за атентат в Белгия, е родом от Благоевград, но от години не живее у нас, научи NOVA. Последното регистрирано излизане от страната е през 2016 година. Тогава е бил непълнолетен, потвърдиха източници на NOVA.

Той е задържан по подозрение, че е предоставил оръжие, но не и пряко участие в терористичния акт. Към момента няма изискана информация от МВР. Няма и българска връзка, освен народността му. От ДАНС заявиха за NOVA, че на този етап остават без коментар дали в службата имат информация за българина.

Задържаха българин за подготовка на атентат в Белгия

Припомняме, че в сряда вечерта българинът Сергей Р. беше задържан заедно с други седем души за подготовка за атентат в Белгия. Останалите арестувани са петима белгийци и един турчин. Групата е обвинена в участие в дейността на терористична групировка, а петима от тях - за подготовка на терористичен удар.

По информация на местни медии задържаните са свързани с джихадисти от групировката ИДИЛ. Същата групировка пое отговорност за атентатите в Брюксел от 22 март 2016 година.

До момента се знае, че са били разследвани две терористични групи в Брюксел и Антверпен, след което е установена връзка между тях. Арестите са станали в началото на седмицата, но за тях се разбра снощи.

Българинът и още трима съучастници ще бъдат изправени пред съда в понеделник.

В София вътрешният министър Иван Демерджиев обясни, че българските служби не са търсени по случая. А от ДАНС оставиха без коментар дали имат информация за задържания

„Това лице, задържано в Белгия, е напуснало България през 2016 година, когато е бил още дете. България няма никаква връзка с неговата криминална дейност", заяви Демерджиев.  

Информация: Илияна Шишкова, Антоанена Николова

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.