“Устойчив мир може да бъде постигнат само ако бъдат уважени правата на украинския народ", твърди Макрон

Френският президент Еманюел Макрон е призовал китайския си колега Си Дзинпин да вразуми Русия. Двамата се срещнаха в Пекин, където Макрон е на държавно посещение. Той е поискал Си да използва влиянието си, за да прекрати войната в Украйна. Настоял и Китай да не предоставя оръжия на Русия. Според френската делегация, Си Дзинпин отговорил, че "това не е неговата война".

Китайските медии пишат, че президентът е на същата позиция, като френския си гост - че трябва да се насърчат мира и диалога. Заедно с Макрон на визитата в Китай пътува и председателят на европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя имаше отделни срещи с китайските лидери, най-вече на тема търговските връзки на общността с Китай.

Какво ще обсъждат Еманюел Макрон и Урсула фон дер Лайен със Си Цзинпин

“Устойчив мир може да бъде постигнат само ако бъдат уважени правата на украинския народ, който е подложен на атака. За това са нужни действия от Русия. Европейската структура за сигурност, както Вие я нарекохте, има нужда от стабилна организация. Не можем да имаме сигурна и стабилна Европа, докато има държави, окупирани от съседните страни. Зачитането на суверенитета на Украйна е задължително условие за дългосрочен мир. А ние не търсим краткосрочно решение. Искаме устойчива стабилност”, заяви Еманюел Макрон.

Испанският премиер Педро Санчес ще се срещне със Си Дзинпин в Пекин

Според Си Дзинпин Китай настоява за мирни преговори и търси политическо решение. „Готови сме да се присъединим към Франция в призивите им към международната общност. Трябва да се избегнат действия, които допълнително да разпалят кризата и да я извадят извън контрол", обясни китайският лидер.

„Откровен обмен на мнения”: Путин за срещата си с китайския президент

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.