Това показва проверката на държавата по щандовете в последните месеци

Големите супермаркети задължително ще трябва да поддържат наличност на продуктите с малка надценка до 10%, или ще ги грозят солени глоби. Това увери в студиото на NOVA министърът на икономиката Никола Стоянов, въпреки че призна - мярката е антипазарна.

Равносметката на държавата след проверките по щандовете в последните месеци показва надценка от 70-80% и то масово. Затова и на 7 април властта предложи нов законопроект, според който най-големите вериги за хранителни стоки ще трябва да определят по един представител от общо 17 продукта от първа необходимост. Надценката за него трябва да е под тавана от 10%. Този продукт задължително ще трябва да е наличен на рафта.

Не стихва недоволството сред редица експерти, че предложената мярка е не само антипазарна, а и ще изкриви пазара. Докато влезе в сила пък, търговците вече ще са вдигнали достатъчно цените. Ако новите 240 депутати дадат зелена светлина на идеята на министър Стоянов, то новите правила за хранителните вериги с над 30 милиона лева оборот ще важат за период от 6 месеца. Те ще засягат по 1 артикул от общо 17 продуктови групи.

Стоянов: Търговците ще са задължени да поддържат налични продуктите с надценка до 10%

„Ако наличността от конкретния продукт свърши, например на яйца М, те ще могат да прехвърлят тази надценка върху следващия най-евтин продукт в категорията", поясни икономическият министър. Има и глоби, предвидени за липса на наличности. Така за всеки потребител на щанда в големите супермаркети ще има поне един продукт от вид в малката потребителска кошница, който да е по джоба му.

Законът за надценките ще обхване 17 вида храни

Икономисти обаче се възпротивиха срещу това държавата да се меси на пазара. „Когато хранителните вериги се опитваш да ги притискаш така и да им вменяваш какви количества трябва да задържат, кой продукт какъв да е на каква цена – тогава се намалява конкуренцията, изкривява се пазарът”, смята икономистът Кузман Илиев. Според колегата му Преслав Райков министърът на икономиката знае, че това е „тотално грешна политика”. Никола Стоянов обаче контрира. „Ние разбираме, че това е антипазарна мярка, което правим, но идеята е наистина минимално да се намесим на пазара. В продуктови групи като кашкавал, мляко, сирене – там има в големите магазини по 20 и повече артикула. Това, че един от тях ще е с трайно ниска надценка и добра цена, няма да засегне самия бизнес на търговците”, категоричен е ресорният министър.

Икономистите и Никола Стоянов задочно сблъскаха позиции и по темата за бюджетната рамка, която предстои да бъде внесена за разглеждане от 49-ия парламент в последните дни на април.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.