Коментар на икономистите Юлиан Войнов и проф. Гарабед Минасян

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева обяви, че глобалният икономически растеж ще се забави на фона на интензивните действия на централните банки, насочени към овладяване на инфлацията. Георгиева добави, че световният растеж вероятно ще остане на нива около 3% през първата половина на следващото десетилетие, което е най-ниската средносрочна прогноза от 90-е години на ХХ век насам и е далеч под средната прогноза за растеж от 3.8% през последните две десетилетия.

МВФ прогнозира забавяне на глобалния икономически растеж

Икономистът Юлиан Войнов сподели, че тези прогнози отразяват и конюктурата на момента. "Март месец е правена тази прогноза - тогава имаше големи сътресения на банковия пазар. Ниските нива на икономически растеж се дължат на застаряване на населението, а работната ръка намалява. България е догонваща икономика и би следвало да се развиваме с по-бързи темпове. Сложната бизнес среда, проблемите в правораздавателната система, ниските инвестиции, застаряващото население - това са сред причините. Трябва да се озапти желанието на партиите да правят разходи. Имаме исторически шанс да свием бюджетният дефицит и да водим стабилна фискална политика", заяви той.

От своя страна проф. Гарабед Минасян посочи, че прогнозите на МВФ трябва да бъдат сигнал за вътрешното макроикономическо управление какво евентуално се очаква, за да се предприемат мерки, които да потушат очакваните негативни последствия и да стимулират възможни негативни въздействия. "Финансовите прогнози у нас са съществено различни от тези на МВФ, защото МФ стои на волана на българския икономически автомобил и трябва да предвижда мерките и бъдещата посока. Има елемент на собствен избор и отговорност - трябва ясно да се каже какви ангажименти поема правителството. Ние сме твърди опашкари в ЕС и сме първи по социално разслоение - това ще продължава ли? Последствията може да бъдат непредвидени. Имаме относително голямо изтичане на капитал в чужбина - как може да се въздейства на тези процеси", коментира той.

По думите му неудачното макроикономическо управление е причината за настоящата ситуация. "Всичко може да се направи, но не всеки може да се направи. Има случаи на малки икономики, които са дръпнали чувствително напред. За пример можем да дадем Румъния. Правителството се въодушевява, че е на волана на автомобила, но всъщност само наблюдава накъде върви - трябва да се уточнят макроикономически мерки, които да доведат до фиксирано желано изменение", смята Минасян.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.