"Ние някак живяхме чрез социалните мрежи с тази война, като изпитвахме нееднозначни чувства", споделя поетът

Реакции на войната в Украйна има много от страна на интелектуалци по света. Но в България това като че ли поезията не беше толкова активна по този въпрос. И има много просто обяснения за това. И то е, че за мнозина това не ни засяга пряко, тя изглежда близка, но не наша. Това заяви в предаването „Денят на живо” по Nova News поетът Йордан Евтимов, издал стихосбирката „Преди да измият кръвта“, посветена на войната в Украйна.

По думите му тези интелектуалци, които са заявили позицията не са били много, но една от причините е, че интелектуалецът не може да заеме пряко една страна във война. Не може и да заеме позицията на този беззъб хуманизъм, че по принцип си против войната. Това е баналност и тя не работи Да кажеш, че войната пряко те засяга, защото си си мислел, че вече е минало времето на войните – означава да кажеш че не си добре информиран на фона на множеството граждански конфликти през последните десетилетия”, подчерта Евтимов.

Той коментира възприятието за войната чрез социалните мрежи. „Ние някак живяхме чрез социалните мрежи с тази война, като изпитвахме нееднозначни чувства. Всички сюжети, които съм взел, са по някакъв начин документални. Това е документална поезия. Но е документална не защото се базира на истински факти, а на твърдения, възприемани за истина, благодарение на социалните мрежи”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.