"И двата варианта са възможни стига парламентът да си свърши работата", каза той

В Шенген можем да влезем и със служебно, и с редовно правителство. Това каза вътрешният министър Иван Демерджиев, цитиран от БНР.

"И двата варианта са възможни стига парламентът да си свърши работата. Това, което се искаше от нас като институция, от Министерството на вътрешните работи, отдавна е свършено", допълни той.

Министърът на вътрешните работи очаква 1/3 от отпуснатите от ЕК допълнителни средства за охрана на външните граници да се насочат към България:

"Във вторник ще имаме разговори, точно по тази тема идва финансистът на Комисията, след което ще има пълна яснота по този въпрос. Общият ресурс, който се отпуска за всички външни граници, е около 600 милиона евро приоритетно е казано, че трябва да се подпомогне българо-турската граница. Така че надяваме се поне 1/3 от тази сума да отиде за нашата граница. Радвам се, че в рамките на само 7-8 месеца Комисията претърпя сериозна еволюция във вижданията си по тези въпроси и вярвам, че ще отидем още по-далеч и накрая ще стигнем до изграждането на солидна ограда такава, каквато има в Гърция със средства, отпуснати от Комисията", каза той. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook. 

Източник: БНР