Къде ще бъдат площадките на въздушните линейки?

На 15-ти май страната ни вече ще разполага с Център за спешна медицинска помощ по въздух. Това обяви здравният министър Асен Меджидиев. Междувременно започва и изграждането на хеликоптерните площадки към болниците, за да има къде да кацат спешните медици.

Центърът се създава с правителствено постановление. Той ще разполага с 68 щатни бройки, като е предвидено сформирането на 5 бази.

Обучението на служителите ще започне от 15 май. В средата на юни се очакват два хеликоптера от Италия със собствен екипаж, които да изпълняват функциите по въздушна медицинска помощ, докато през декември започнем да получаваме своите хеликоптери.

Площадки ще има в София, Варна, Ямбол, Долна Митрополия и Пловдив. Те ще обхващат всички останали райони в страната.

Пилотите трябва да започнат да летят съвсем скоро.

„Вървят прегледите за медици и от понеделник започват обучението. До момента са записани 106 медици. След като преминат прегледите, ще видим кои ще останат в крайна сметка за обучението. Министерството на здравеопазването стартира обществени поръчки за изграждане на площадките за хеликоптери в болниците. Надявам се, че до края на месец юли ще са готови”, заяви Асен Меджидиев, министър на здравеопазването.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.