В понеделник Иван Гешев трябва да даде показания пред прокурор

Главният прокурор Иван Гешев обеща сериозни разкрития за политическото влияние в съдебната система. Това стана на заседание на ВСС, посветено на сигналите срещу Гешев, внесени от заместника му Борислав Сарафов. 

Висшият съдебен съвет поиска обяснения на Иван Гешев по сигнала срещу него от заместника му Борислав Сарафов. Обвиненията са за незаконен запис на разговор, който, според Сарафов, Гешев е направил с члена на ВСС Йордан Стоев. Пред съдебните кадровици Гешев каза, че една част от твърденията на Сарафов отговарят на истината, но друга – не. Гешев каза, че излиза в отпуск. А в понеделник е призован на разпит в СГП по дело за търговия с влияние и политическа корупция.

ВСС обсъжда сигнала на Сарафов срещу Гешев и вилата в „Боровец”

Висшият съдебен съвет преобърна дневния си ред поиска да обсъди сигнала на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов срещу главния прокурор. А в него се твърди, че обвинител №1 е записал незаконно разговор с член на Висшия съдебен съвет.

„Една част отговаря на истината, друга не отговаря. От това ще има голям срам за една голяма част от членовете на ВСС”, заяви Иван Гешев.

Първа думата взе Атанаска Дишева от Съдийската колегия и попита директно Гешев записвал ли е разговори с над 150 магистрати и членове на ВСС. Гешев отговори, че не е нарушавал законите на страната.

„Процедурните правила за работа на ВСС допускат снемането на предварителни обяснения, които представляват в много случаи основание за образуване на съответно производство”, каза Атанаска Дишева.

Главният прокурор излиза в отпуск по лични причини

Дали ще бъдат изслушани във ВСС всички посочени в сигнала на Сарафов, ще стане ясно на следващо заседание. Извън това кадровиците попитаха Гешев и дали е присвоил като частна собственост прокурорската къща в „Боровец”.

„По същия начин, както плащат отделни магистрати, така съм плащал и аз всеки път, когато съм посещавал тази база. През последните три години съм посещавал само бази на прокуратурата по обясними причини. Вкл. почти не съм ходил на ресторант като повечето български граждани”, заяви Гешев.

А след заседанието изненадан остана и правосъдният министър.

„Това, което се случи днес във ВСС, беше доста показателно. Само преди няколко седмици такива разговори бяха невъзможни”, коментира Крум Зарков.

Председателите на двете върховни съдилища признаха, че скандалът в прокуратурата удря по авторитета на съдебната власт.

„Лично аз не съм допускала 15 години, откакто сме член на Европейския съюз, ние да се върнем десетки години назад и да започнем отново да водим битка за независимостта”, каза Галина Захарова, председател на ВКС.

„В лично качество искам да заявя, че това, което се случва през последните седмици, по никакъв начин не помага да повишаване на авторитета на съдебната система, точно обратното”, коментира Георги Чолаков, председател на ВАС.

След заседанието във ВСС главният прокурор отиде в парламента, където в Правната комисия на първо четене започнаха дебатите по законопроект, свързан с механизма за разследване на обвинител номер едно.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ „ГЕШЕВ” ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.