Това е творбата, наречена "Ахинора", от Иван Милев

Откриват единствения музей в Европа, създаден за една картина. Това е творбата, наречена "Ахинора", чийто автор е Иван Милев. Той е познат с това, че фрагменти от негови картини са сложени на банкнотата от 5 лева. Мнозина определят "Ахинора" като една от най-мистичните картини от български художник.

Димитър Маджаров споделя, че картината е създадена през 1925 г. "Нейната история започва през 1917 г., когато излиза от печат книгата на Николай Райнов "Видения из древна България", където помества илюстрация на творбата. Според една от теориите дамата, изобразена на платното, е съпругата на Иван Милев - Катя Наумова. Другата е, че това е Ана Орозова - дъщеря на богат розопроизводител. Тази история става повод да бъде написана книга", разказа той.

Картината е поставена в специално музейно стъкло и рамка, за да не бъде увредена. "Милев си отива преди да навърши 30 г. Малко след смъртта му започва да се пише за него и картините му. Не са останали много доказателства за творчеството му", разкрива още Маджаров. 

ВСИЧКО ЗА ЧЕСТВАНИЯТА НА 24 МАЙ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.