Това би наложило продължаване на удължителния закон от 10 юни

ЕК отправи икономически препоръки към България. Първата е да се прекратят мерките за енергийна подкрепа, предвидени до края на годината, като спестените средства се насочат към намаляване на държавния дефицит.

"През 1997 г. бюджетът е влязъл в сила на 1 юли, а това е реалистичната дата и за тази година.  Това значи, че удължителният закон ще трябва да се удължи от 10 юни до 1 юли. Така ще се даде още време и новото правителство да разработи нов бюджет със своя визия. След 10 юни нито един разход не може да се прави без гласуване в парламента. Удължителният закон не може да работи второто полугодие, защото има повече разходи, отколкото приходи. Това каза за "Твоят ден" икономистът Георги Ангелов.

EK иска прекратяване на мерките за енергийна подкрепа у нас

Той смята, че до зимата е ясно, че няма да има нужда от компенсации. "През зимата има притеснение, че могат да се вдигнат цените. Това бизнесът ще го понесе като разход. Трябва да се мисли за компенсации, но не за всички, на калпак. Не е честно тези, които създават инфлацията, да бъдат компенсирани. Тези, които са пострадали, трябва да се мисли как да не пострадат пак", посочи той. 

По думите му мерките, въведени по време на пандемията, за ресторантите, трябва да бъдат отменени. "Те са пълни и преливат от хора, няма нужда да продължават. Същото важи и за намаленото ДДС. Антикризисните мерки, които са изчерпани, трябва да се отменят, а твърде щедрите за енергийните цени, да се насочат към страдащите от кризата. Всички малки и средни фирми трябва да влязат автоматично и да има критерии според това доколко са енергоемки и печелят от сегашната ситуация", подчерта Ангелов.

Според Румен Радев, зам.-председател на АИКБ, вече имаме адекватни цени на електроенергия. "Втори месец сме без одобрена схема за компенсации за април, май и юни, но в момента такива не се налагат. Не са получавани такива за тези месеци. Това е предпазен механизъм при мащабни ценови деформации. През последния месец на компенсации - март, разплатената сума беше около 14 млн. COVID мерките трябва да се преосмислят", подчерта той. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.