На втори тур отиват Реджеп Ердоган и Кемал Кълъчдароглу

Два дни до решителния втори тур на президентските избори в Турция. На балотаж са действащият президент Реджеп Ердоган и опонентът му Кемал Кълъчдароглу. На първия тур Кълъчдароглу остана на около 5% зад Ердоган.

БАЛОТАЖЪТ В ТУРЦИЯ: Третият претендент на изборите подкрепи Ердоган

За първи път в своята политическа история Турция ще избира президент на втори тур. Ердоган не успя да спечели вота за първи път от началото на 21-годишната си политическа кариера.

Към момента социологическите данни показват, че Кълъчдароглу трудно ще успее да спечели. Цифрите сочат 52,7% за Ердоган срещу 47,3% за опонента му.

В неделя - час след края на изборния ден, резултатите вече ще са ясни и тогава Турция ще знае своя президент.


Само пред камерата на NOVA застана един от депутатите на опозиционната партия, който след няколко дни се очаква да положи клетва в новия турски парламент. Според него Ердоган води клеветническа кампания срещу Кълъчдароглу.

„Ние не гледаме на тези избори като нов опит. Битката започва отначало и е много жестока. Не се говори за икономиката, за правата в страната, за проблемите. Черната пропагандата е много голяма. Опозицията използва клевети, като се опитва да ни свърже за тероризъм. Ердоган води кампания, като  опитва да ни очерня”, посочи Хасан Йозтюрк.

„Ердоган владее турските медии. Държавните канали 6 часа  излъчваха Ердоган какво говори, Кълъчдароглу говори само 46 минути. Състезанието между двамата не е справедливо. Ние сега искаме да покажем, че това не е правилно. За това избираме да кажем и да покажем какви грешки е направил Ердоган през последните 20 години”, добави депутатът.

По думите му е възможно да има манипушация в резултатите и заради това една от основните цели на опозицията в неделя ще е да имат наблюдатели във всички секции в страната. 

Повече за предизборната кампания гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.