Досегашният министър на отбраната Милош Вучевич бе избран за председател

Досегашният министър на отбраната Милош Вучевич бе избран за председател на управляващата Сръбска прогресивна партия /СПП/.

Това стана часове след като Александър Вучич оповести на митинг в Белград, че повече няма да съвместява и двете длъжности - партиен лидер и президент на Сърбия. Вучевич бе избран по предложение на самия Вучич.

В първата си реч новият ръководител на СПП заяви, че "политиката на партията няма да се променя, а формацията ще продължава да бъде основният двигател за развитието на Сърбия". Той съобщи, че до 24 юни ще бъдат избрани новите партийни органи, а след това "СПП ще се влее в Голямото народно движение".

Вучевич "благодари за блестящото ръководство в партията на Вучич в продължение на 11 години и неговата битка за Сърбия".

Ден преди да бъде избран за лидер на СПП Вучевич обвини властите в Прищина "в терор над сръбската общност в Косово“. "Албин Курти /премиерът на Косово, бел.ред./ ни води към червени линии и провал на диалога. Трябва да бъдем политически зрял народ“, каза още Вучевич и призова сърбите в Косово да запазят спокойствие.

Милош Вучевич бе назначен за министър на отбраната на 26-ти октомври 2022г. в кабинета на Ана Бърнабич. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.