Вместо да му се казва "добър ден", може да е "г-н Гешев, кога ще си подадете оставката?, допълни тя

Оставката на главния прокурор Иван Гешев може да е факт до няколко седмици. Според съдия Мирослава Тодорова е голяма вероятността тя да бъде гласувана по така наречения “Крумов” закон и само 13 от членовете на Висшия съдебен съвет биха могли да уволнят Иван Гешев. 

“Гешев трябва да си тръгне от съдебната власт, ако съм на негово място, бих си подала оставка. Ако системата иска да покаже, че си дава сметка на какво е симптом той, трябва да използва етичната регулация. Вместо да му се казва "добър ден", може да се казва "г-н Гешев, кога ще си подадете оставката?" Гешев трябва да получи справедлива процедура, но такова уронване не е имало отдавна”, смята тя.

Гешев: Отправени са заплахи срещу мен и друг прокурор

По думите ѝ не е основен проблем дали той ще бъде махнат. “Основното нещо е да се разбере чрез надлежно изясняване и разследване какви са щетите - колко точно и има ли мащабно влияние на политическите сили в прокуратурата. Гешев и Сарафов са добре осведомени, щом си отправят обвинения публично", заяви Тодорова.

Според нея прокуратурата не бива да предприема политически мотивирани действия, нито като употреба на институцията за лични цели. ”Има тежък междуинституционален конфликт. Когато има съмнения, че главният прокурор отговаря на назначението си, тогава НС трябва спешно да предприеме мерки да изкорени негативните влияния в прокуратурата", коментира тя. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.