Акад. Николай Денков е кандидатът за премиер на коалицията

Държавният глава връчи папката с втория мандат за съставяне на правителство. Следвайки конституционната процедура, Румен Радев го даде на втората по численост парламентарна група - ПП-ДБ.  Мандатът беше получен от кандидата за министър-председател акад. Николай Денков. 

Скандалите около записите пуснати от Радостин Василев промениха хода, по който трябваше втората политическа сила да получи папката. Закрит разговор между президента и втората политическа сила - нямаше.

„Уважаеми, акад. Денков, искам да изразя своето лично уважение към вас, познавайки ви в качеството на служебен министър и своето пълно разбиране за деликатността на ситуацията. Аз съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държава. Длъжен съм да връча този мандат в името на запазването на остатъците от доверие в политическата система. Неговото оползотворяване е ваше конституционно право", каза Радев, докато връчваше папката.

Президентът призова ПП-ДБ да „преосмислят изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече e дискредитиран".

„Мисля, че всички сме единодушни, че България има нужда от стабилно правителство, което да решава проблемите на хората и да придвижи напред европейския път на България. Страната ни има нужда от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на бюджета. Чакат ни промени в законите за борба с корупцията, промени в Наказателния кодекс, вкл. тези свързани с войната по пътищата, а може би и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система, така че да върнат на хората чувството, че държавата може да възвърне справедливостта у хората. Затова през следващите дни ще водим преговори с другите парламентарни групи, за да успеем да съставим редовно правителство”, каза от своя страна Николай Денков. И увери, че държи на думата си.

„Надявам  се това наше искрено усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме редовно правителство. Задачата е трудна, но не и невъзможна”, допълни той.

Вече тече установеният в Конституцията срок за изпълнение на втория мандат. Срокът, в който Николай Денков трябва да върне изпълнен състав на проектокабинет или пък да върне мандата неизпълнен, е следващият понеделник, 5 юни, до 17:00 часа следобед.

Ако и вторият мандат не е успешен, започва да тече 7-дневен срок, в който президентът трябва да избере на кого да връчи третия, последен проучвателен мандат.  Държавният глава ще може да избира между останалите 4 сили в парламента - ДПС, „Възраждане”, БСП или ИТН. Третият мандат може да бъде приет от председател на парламентарна група, а не само от номиниран за премиер. Той няма изрично определен срок, в който да бъде изпълнен или върнат.

Процедурата по връчване на втория мандат за съставяне на правителство се проведе на фона на протест пред сградата на президентството. Протестиращите посрещнаха представителите на „Продължаваме Промяната-Демократична България" с викове и обиди.

Те настояха акад. Николай Денков да върне веднага папката на държавния глава. По думите им първите две политически сили нямат морално и законово право да управляват.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.