НАТО: Нападенията срещу мироопазващите сили в Косово са напълно неприемливи

Сръбският президент Александър Вучич нареди на армията да бъде в максимална бойна готовност, след като двадесет и петима военни от мироопазващите сили бяха ранени.

Полицията и войските влязоха в сблъсък със сръбски протестиращи в северната част на страната, където има сериозни размирици.

Сръбски протестиращи настояват за изтеглянето на албански кметове. Пострадали са миротворци от Италия и Унгария. Състоянието на трима от тях е тежко.

Заради ескалацията на напрежението, днес Вучич ще разговаря с редица посланиците на чужди държави. Сред тях- САЩ, Русия и Китай

Късно снощи и НАТО, и Европейския съюз остро осъдиха създалото се напрежение.

„Призовавам сърбите в Косово - а знам как се чувстват и колко им е трудно, да не влизат в конфликт с НАТО. Не защото се страхувам, или защото някой от нас се страхува, никой от нас лично няма какво да губи, а защото това е, което Курти иска най-много. За последен път ще повторя призива си международната общност да предприеме действия, за да вразуми Албин Курти, без да прибягва до безсмислени прессъобщения, дoкато го подкрепя с всичко - от либерализирането на визовия режим, до членството в Съвета на Европа. След десет години и половина все още не е създадена Асоциацията на сръбските общини. Опасявам се, че ако не вземат мерки, ще бъде твърде късно за всички нас”, каза още срръбският държавен глава.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.