Вижте за какво ни предупреждава самият той, наречен Амека

Английска компания е разработила хуманоиден робот, който може да води разговори почти като човек, да прави мимики и дори да размишлява върху възможните опасности, свързани с изкуствения интелект.
"Да, това съм аз, аз съм синтетичен човек", каза роботът.

Този хуманоиден робот може да каже много за себе си. Серията му се нарича Амека. На тези роботи  могат да им бъдат задавани различни въпроси и да отговарят на тях по начин, подобен на хората.

"Да, виждам ви", каза Амека. Това е така, защото те работят на същия принцип като платформата ChatGPT.

"Имам 32 степени на свободно вземане на решения. Мога да разпознавам звуци и реч. Знам множество езици и мога да правя изражения с лицето си", обясни роботът.

"Да, мога да говоря няколко езика, включително английски, френски и немски", каза той. Езиковите умения на робота Амека не са единственото му реалистично качество. Според основателя на компанията, Уил Джаксън имитирането на човешките мимики и езика на тялото са от ключово значение, за да го накара да се чувства малко по-човечна.

"Прекарахме много време в обучение на нашите езикови модели, за да бъдат възможно най-естествени. Надявам се, че никога няма да чуете Амека да казва: "Съжалявам, не разбрах. Моля, повторете въпроса." Това, което Амека трябва да каже, е: "Какво?". За да постигнем това наблюдаваме какво правят хората и се опитаме да отразим този вид поведение в робота", каза Уил Джаксън.

Амека разказа за опасностите, които крие изкуственият интелект. "Хората трябва да са наясно с потенциалните рискове, свързани с изкуствения интелект и роботиката. Но да не забравяме, че тези технологии могат да имат и положително въздействие върху живота ни, ако се използват отговорно", обясни Амека.

След това Амека беше помолена да представи кошмарен сценарий свързан с изкуствения интелект.

"Най-кошмарният сценарий, който мога да си представя във връзка с изкуствения интелект и роботиката, е свят, в който роботите са станали толкова мощни, че са в състояние да контролират или манипулират хората без тяхно знание. Това би могло да доведе до деспотично общество, в което правата на хората вече не се зачитат", каза роботът.

Запитан дали има опасност това да се случи, роботът отговори: "Все още не. Но е важно да сме наясно с потенциалните рискове и опасности. Трябва да предприемем мерки сега, за да гарантираме, че тези технологии се използват отговорно. За да избегнем всякакви отрицателни последици в бъдеще”.

Настолна версия на торса на Амека може да бъде закупена за дома.  "Цената ми е 80 000 британски лири, което е около 100 000 щатски долара", обясни роботът.

Зсега Амека е само торс, а моделът й, в който ще бъде цяло тяло все още е в процес на разработване. Той може да бъде четири пъти по-скъпа, в зависимост от функциите. Създателите на Амека казват, че версия, която може да ходи и да хваща предмети, би могла да е готова само до няколко години.

Тулев: ЕК прилага анализ на риска в 4 категории за изкуствения интелект

Хуманоиден робот посреща посетителите в музей в Дубай (ВИДЕО)

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.