Има ли достатъчно кандидати за работа?

Желаещите да работят като парамедици са много, но неуредици в нормативната уредба пречат на вливането им в системата. Европейският опит показва, че в страните, в които парамедиците са внедрени в системата на спешната помощ, смъртността при инциденти спада сериозно.

„Парамедиците са обучени да реагират бързо и адекватно при всички спешни състояния. Основната им дейност е в спешната медицинска помощ”, обясни Ива Пехливанска, председател на съюза на парамедиците.

Обучението на парамедиците протича в няколко степени.

„Общозадължителни познания за парамедика, за работата в медицинската сфера, медицинска етика, организация на спешна помощ, спешни отделения, болници, неща, с които се сблъсква ежедневно всеки един медик”, коментира Георги Борисов, национален координатор по „Доболнично поддържане на живота при травми”.

Изучава се анатомията и физиологията на човешкото тяло, функционирането на системите в тялото, как да бъдат диагностицирани спешните състояния.

„Алгоритъм на поведение след диагностицирането, какво да прави и съответно какво да не прави парамедикът в една спеша обстановка и съответно практическото обучение”, допълни  Георги Борисов.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.