То е по повод решение на КРС

Vivacom излезе с официална позиция по повод решение на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Публикуваме пълния текст без редакторска намеса:

Считаме, че решението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) от 1 юни 2023 г. е безпрецедентна намеса на български регулаторен орган в силно конкурентния пазар за достъп до пасивна инфраструктура, необходима за изграждане на телекомуникационни мрежи.

В началото на 2023 г. Vivacom повиши цените за достъп до каналната си мрежа. Увеличението се основава на процента на инфлация и е приложено в съответствие с общите условия на Vivacom, както и с приложимото законодателство. Увеличението е напълно основателно. Това е първата промяна на цени за достъп от страна на Vivacom през последните 12 години, като индексацията е значително по-ниска от натрупания за този период процент на инфлация. Независимо от гореизложеното, КРС реши, че това увеличение е неоснователно. Ние категорично се противопоставяме на това решение и ще използваме всички налични правни средства, за да го оспорим.

Решението на КРС е незаконосъобразно. То води до ценова регулация, която съгласно законодателството на ЕС в областта на телекомуникациите не може да бъде наложена, без преди това да бъде извършен пазарен анализ и да бъде доказано, че съответният оператор притежава значително пазарно предимство.

Решението на КРС е дискриминационно. Регулаторът се е фокусирал единствено върху Vivacom и е пренебрегнал факта, че няколко конкурентни оператори начисляват по-високи цени за достъп, както и че другите участници на този пазар притежават повече от 50% от тази пасивна инфраструктура. Този дискриминационен подход поставя под съмнение независимостта на секторния регулатор и подкопава и без това ниското доверие на международните инвеститори в България.

Ако изпълнението на решението на КРС не бъде незабавно спряно от съда, то ще причини значителни икономически вреди на Vivacom и в същото време ще постави конкурентите на телекома в по-благоприятна пазарна позиция. Vivacom ще обжалва това решение и ще поиска от съда изпълнението му да бъде спряно. В противен случай, Vivacom ще претендира и за обезщетение от КРС за понесените вреди.

Призоваваме регулатора да оттегли това решение и да предотврати негативните последици, които то би причинило на икономиката и инвестиционната среда в страната.