"В този случай има много неизвестни като дали смъртта на това лице не е убийство", коментира криминалистът

Няма да е прецедент в новата ни история смъртта на Ангел Христов да е убийство. Хората, които работят по такива случаи професионално знаят,че има достатъчно медикаменти, за да се предизвика един такъв инфаркт и в организма да не остане и следа, за да се установи, че смъртта е предизвикана по такъв насилствен начин. В този случай обаче има много други неизвестни, които пораждат страховити версии. Като например дали това е Ангел Христов или някой друг? Това заяви в студиото на „Здравей, България” криминалистът Иван Савов в отговор на въпроса възможно ли е Ангел Христов, от така наречените братя Галеви да е бил убит.

По думите му съмнение поражда фактът, че близките му са бързали да го погребат тихомълком. „Този човек, дори да е осъден престъпник – какъвто е, избягал от излежаване на наказание, той е мъртъв. Него няма кой вече да го задържи и да го търси. Направи ми впечатление нещо, което каза министър Демерджиев, а именно, че ДНК експертизата е потвърдила, че това е тялото на Ангел Христов. Да, но всички запознати с методиката на работа – не само в България, но и в цял свят, занаят, че ДНК анализът изисква между 3 до 5 дни. Това е биологичен материал, който буквално трябва да узрее, клетките да се размножат в изкуствена среда, след което с един уред, наречен секвенатор, да се раздели ДНК веригата и да се направи сравнителен анализ. Тази процедура не става бързо”, обясни процесът Савов.

Демерджиев: Съпругата на Ангел Христов дава изключително несигурни и нестабилни данни

„Не казвам, че ни лъжат. казвам, че е странно и неясно. Ако аз трябва да идентифицирам тялото, ще снема дактилоскопска експертиза, защото съм убеден, че са му снемани отпечатъци, когато е задържан преди години. Така в рамките на минути ще кажа дали това е лицето или не. Тогава защо министърът не каза, че трупът е дактилоскопиран, за да се установи дали това е лицето или не?”, попита експертът. И допълни: „Друга теория на конспирациите е, че във времето назад братя Галеви са вербувани от братска нам служба, за която може би работят. И тя би желала тези хора да изчезнат от правния мир. Това е просто версия, но тя би могла да обясни изчезването им и проформа търсенето им с тази червена бюлетина. Защото стана ясно, че както и Красимир Каменов-Къро, така и братя Галеви, са търсени толкова години, пък за Къро се знаеше къде е”.

По думите на Савов версията за „чуждата служба” се допълва от факта, че свещеник в селото на Христов твърди, че е получавал от него текстови съобщения за всеки празник. „Явно тези хора са имали някакъв комфорт. Били са спокойни и са проявявали тази фриволност да пишат на свещеника. Защото, ако аз съм разследващ, и знам, че свещеникът е техен близък – ще му следя телефона и комуникациите”.

Според криминалиста за службите на големите държави, които се занимават с противодействието на трансгранчината престъпност, е по-лесно „да си купиш такива хора, вместо да ги гониш по цял свят”. „Без да имаш информатор, няма как да получавате актуални данни какво се случва в подземния свят. Тук говорим за сериозен трансгранчиен картел, за който пренасянето на 5-10 тона дрога, струваща стотици милиони – не е проблем. Целта е да се контролират тези хора, за да не работят други и чрез тях да се получава информация за целия ъндърграунд. Говорим в международен план”.

Аутопсия разкри причината за смъртта на Ангел Христов

"Присъствието на това лице в България е внесло сериозен шок в някои среди, защото този човек има много информация. Той знае много неща за обстоятелства от рпреди години, за които ние сега си говорим. Например историята около "Фармация" - Дупница", даде пример криминалистът.  Той обясни, че братя Галеви са работили с Таки и Къро. 

"Играта на дебнене приключи. Изведнъж на някои не му издържаха нервите, скъса си оставката и надали е толкова безразсъден. Но тези неща отключиха това, което върви. Свидетели сме на мафиотска война", коментира Савово въпроса дали случващото се в страната провокира разместването в престъпния свят. 

Той изключи Пламен Галев да е в България, защото така се излагал на риск. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.