"Важно е този 3% дефицит да се случи, за да влезем в еврозоната", обясни той

„Днес е голям ден за България”. Това заяви проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки на туризма в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS по повод гласувания състав на редовния кабинет „Денков-Габриел".

Той определи дебатите преди гласуването на кабинета като съвсем нормално политическо противопоставяне. „Трябва да бъдем доволни от това, което се случи. Най-важното за туризма е стабилността. Важно е този 3% дефицит да се случи, за да влезем в еврозоната, което е важно за туризма”, каза Драганов и изтъкна, че са важни честността, реформите и сигурността.

„Туристите не пътуват за дестинации, където няма сигурност”, каза Драганов.

По думите му се очаква върхова година за туризма. „Ще достигнем 13 млн. чуждестранни туристи и над 24 млн. пътувания на българи в България. Новият министър влиза в стабилна организация на туризма”, обясни той.

Той даде пример със смяната на кабинета във Великобритания, когато цяла нощ е светел кабинета на министъра и на главния секретар, който е информирал новият министър как работи ведомството. По думите му досегашният екип на Министерството на туризма е работил добре. „Новият министър е като нов капитан, той задава посоките”, каза Драганов.

„Мястото на бежанците в нито една държава не е в хотелите. Всички проблеми, които имат, не са адресирани към министерството на туризма”, заяви проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки на туризма.

По повод фиктивните бежанци, Драганов каза, че хотелиерите не са следствени органи – нито са МВР, нито са граничари. Може ли един хотелиер да каже къде още е регистриран един бежанец, запита той. „Голямата грешка е, че Агенцията по бежанците се дистанцира от този проблем поради некадърност. Проблемът се прехвърли към министерство на туризма”, каза Драганов.

Относно платените над 93 млн. лева платени за мъртви души по хотелите, Драганов каза: „това ми прилича на схема на неработещо министерство на вътрешните работи”.

НОВАТА ВЛАСТ: Парламентът одобри кабинета „Денков – Габриел” (ВИДЕО+СНИМКИ)

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.