За първи път в историята страната ни ще има ротационен премиер

102-ото правителство на България вече е факт, а 49-ият парламент пише история. 131 депутати дадоха гласа си за новия кабинет, който идва след скандали и дълги преговори между двете най-големи сили в Народното събрание.

Така за първи път в историята страната ни ще има ротационен премиер. През първите девет месеца начело застава Николай Денков, а Мария Габриел ще бъде вицепремиер. След това местата ще се сменят.

Николай Денков е новият премиер на България

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ тръгват към властта с вече одобрен списък с 20 имена и сериозно мнозинство. 131 депутати гласуваха „за” кабинета „Денков - Габриел”, 69 бяха „против”, а въздържали се нямаше. Това означава, че 40 депутати не са упражнили правото си на глас.

2 часа и 40 минути - точно толкова време в спорове и обвинения отне на депутатите обсъждането на предложения кабинет. Първи за подкрепа призова съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, макар и с лапсус.

„Много от талантливите предприемачи в Сицилиевата долина са всъщност от Европа. Две години политически кампании стигат. Успех на академик Денков и Мария Габриел и на всички министри в това ново правителство”, каза той.

НОВАТА ВЛАСТ: Парламентът одобри кабинета „Денков – Габриел” (ВИДЕО+СНИМКИ)

В защита на избора си за министри излезе и Николай Денков. „Детската ми мечта беше да бъда учен и аз успях да я реализирам. Ето защо поемам този риск сега, с ясен ангажимент, ако приоритетите на правителството бъдат подменени или планираните промени тръгнат в грешна посока, аз ще си подам оставката”, увери новият премиер.

Призив дойде и от редиците на ГЕРБ: „Време е вместо да живеем в миналото и бъдещето, да разберем, че политиката изисква действие тук и сега. Ние нямаме нужда от пране на нашия имидж”, подчерта Деница Сачева.

Твърдо против се обявиха от „Възраждане”, БСП и „Има такъв народ”. Стигна се до разгорещен спор в залата и неприлични жестове.

„В момента ние не обсъждаме кабинет на България, а кабинета на американския посланик”, смята лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

При предаването на властта: Критика от Денков за освободените зам.-министри

„Редовен кабинет, но истинското му име е „Лигата необикновените джентълмени измамници”, добави Филип Станев от ИТН.

„Днес е тъжен ден за България, защото най-вероятно ще бъде избрано най-позорното и жалко правителство след Беровото”, каза независимият депутат Радостин Василев.

Изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова отключи нов спор и вкара в залата темата за главния прокурор Иван Гешев.

„Това, което родихте днес, е еднорък и двуглав Франкенщайн. Днес би трябвало поне двама джентълмени от двете групи да си отрежат по една ръка”, посочи Корнелия Нинова.

Министрите от кабинета „Денков - Габриел” положиха клетва (ВИДЕО)

Лидерът на БСП разкри, че се е обърнала към изкуствения интелект: „Изкуственият интелект, създаден някъде в Силициевата долина… Написа ми реч от три страници за корупция и мафия в България”.

„Може да се придържате до това, което изкуственият интелект казва, защото естественият ви не е много добър”, отвърна Деян Николов от „Възраждане”.

„Не знам госпожа Нинова колко пъти си говори с изкуствения интелект, но съм сигурен, че един разговор с естествения интелект на главния прокурор промени решението ѝ за първия мандат”, посочи Любен Дилов-син от ГЕРБ.

Оценките на политическите формации за ротационното правителство (ОБЗОР)

На финала на споровете Денков отново взе думата: „Вашата цел през цялото това време - да взривите демократичния процес, на който сме свидетели в момента”.

„Съдете ни по резултатите. Нека да опитаме и Бог да ни е на помощ”, призова Христо Иванов.

Така кабинетът беше гласуван и получи подкрепата на 132 народни представители.

ВСИЧКО ЗА ГЛАСУВАНЕТО НА КАБИНЕТА "ДЕНКОВ - ГАБРИЕЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.