Частично бедствено положение в град Херсон

Опасност от екологична катастрофа в Украйна и частично бедствено положение в град Херсон след взривяването на язовирната стена на „Нова Каховка”. Много хора прекараха нощта на покривите на домовете си и по клоните на дърветата. Очаква се нивото на водата да се задържи високо поне десет дни, като според експерти разливът ще достигне Черно море около 20 юни.

Няколко страни от ЕС изпращат помощ на Украйна заради бедствието при Каховската ВЕЦ

След като се е крила три дни в бомбоубежище заради руски обстрел, 65-годишната пенсионерка Хана от Херсон отново е принудена да напусне дома си, наводнен от язовира.

„Надолу към града има дере, което е напълно наводнено. Невъзможно е да се мине. Хората са в капан, стоят на нещо като остров”, каза Хана Зарудня.

Тя е една от многото жители на региона, който вече е под вода. Хората се страхуват за домовете си. Опитват се да спасят най-необходимите си вещи, които са им останали.

„Ситуацията е критична. Ако водата се покачи още един метър, ще загубим къщата си. Сега местим нещата си при съседите, които живеят на по-високо. Те се преместиха и напуснаха къщата, за да можем да донесем нещата си и да останем там. Опитваме се да спасим най-ценните си вещи”, разказа Олександър Рева.

Българин за бедствието "Каховка": Има 3-4 метра вода, а руските войници казват: "Kакво бягате, все едно ще се издавите"

Въпреки трудната обстановка, има хора, които са решили да останат в засегнатия от наводненията район. „Доколкото разбирам, те не се нуждаят от помощ, а се държат докрай. Ние сме толкова непобедими, че нищо не може да ни сломи”, смята жителят на Херсон Сергей.

Домът на 53-годишната Оксана също е бил наводнен от вода, достигаща до кръста ѝ. „Не знам какво да правя”, споделя тя.

Докато хората се опитват да избягат от бедствието, доброволци се борят да спасят от прииждащите води хиляди кучета и котки. Очаква се нивото на водата да се повиши още до края на деня днес, а 42 000 души са в непосредствена опасност.

„Целият свят трябва да научи за това руско военно престъпление - за престъплението екоцид. Подобно умишлено разрушаване от руските окупатори на язовирната стена и други съоръжения на ВЕЦ-а е екологична бомба за масово унищожение”, смята президентът Володимир Зеленски.

Киев и Москва с взаимни обвинения в Съвета за сигурност на ООН за взрива в Каховка

Русия и Украйна си размениха взаимни обвинения за това кой носи отговорността за взривяването на язовирната стена и в ООН.

„Предприетата от Киев умишлена диверсия срещу обект от критичната инфраструктура е изключително опасна и по същество може да бъде класифицирана като военно престъпление или терористичен акт”, посочи постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.

Експерти обясняват, че Женевската конвенция изрично забранява да се атакуват язовири по време на война поради опасността за цивилното население.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.