Хората се крият по горните етажи и по покривите, а водата продължава да приижда, разкрива той

Каховската ВЕЦ на река Днепър беше взривена от руските войски. Това причини скъсване на язовирните стени и наводняване на близките населени места, а хиляди украинци бяха евакуирани по спешност.

Киев: Каховската ВЕЦ на река Днепър е била взривена от руските войски

Българинът Петър Чуманов се е евакуирал от Украйна, но негови близки са останали там. "Близките ми са на левия бряг на река Днепър, в окупираната територия - град Олешки. Там има 3-4 метра вода в момента. По един етаж от къщите им е потопен. Хората се крият по горните етажи и по покривите, а водата продължава да приижда. Всички плачат, руските власти не предприемат нищо, а войниците им казват: "Какво бягате, все едно ще се издавите". Това е геноцид, тероризъм. Хората не могат да напуснат окупираните територии. Течението е бързо, обръща лодки. Има и мини, които се взривяват на всеки две-три минути. На десния бряг, където има украинска власт, хората са евакуирани", разказа той. 

По думите му никой не знае колко са жертвите в окупираната територия. "Днес се очаква да е пикът на водата, а след това да почне да спада", обясни Чуманов. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.