Заседанието беше свикано по искане както на Русия, така и на Украйна

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН Украйна и Русия се обвиниха взаимно за разрушаването на язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа. Съединените щати от своя страна заявиха, че "не са сигурни" кой е отговорен, но подчертаха, че няма логика украинските власти да причинят подобна трагедия на собствения си народ.

Заседанието беше свикано по искане както на Русия, така и на Украйна, след като разрушаването на язовирната стена причини невиждани наводнения в редица населени места надолу по течението на река Днепър. Има риск за над 40 хиляди души, в райони под контрола както на Киев, така и на Москва.

"Това е терористичен акт срещу украинска критична инфраструктура, който има за цел да причини колкото се може повече цивилни жертви и колкото е възможно повече разрушения. Прибягвайки до тактиката на изгорената земя или в този случай до тактиката на наводнената земя, руските окупатори на практика признават, че превзетата територия не им принадлежи и те не могат да държат тези земи. Русия контролира язовира и цялата водноелектрическа централа Каховка повече от година. Физически е невъзможно да го взривите по някакъв начин отвън чрез обстрел. Миниран е от руските окупатори и са го взривили", заяви Сергий Кислица, постоянен представител на Украйна в ООН.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.