Депутатите приеха единодушно удължаването на действието на удължителния бюджет

Парламентът одобри единодушно решение, с което държавата може да прави разходи и трансфери в рамките на постъпленията в хазната без приет бюджет 2023. Финансовият министър Асен Василев обеща пред депутатите бюджетът за тази година да е готов до края на юли. Мотивира и решението си да върне Румен Спецов като шеф на Данъчната агенция.

Василев дойде в парламента заради проект на решение, с което се удължава срока за събиране на приходи и извършване на разходи. „Той е необходим, за да може да се удължи бюджетът и да не спрат плащанията, докато бъде готов новият бюджет”, заяви финансовият министър Асен Василев.

Това ще даде време да бъде приет нов бюджет на страната. Според Василев е напълно възможно той да бъде приет до 31 юли. Беше категоричен, че финансите на държавата не са застрашени. „Към момента в хазната има над 10 млрд. лева, така че всички приказки за фалит са неоснователни. Трябва ни удължаването, за да можем да ги харчим”, посочи финансовият министър.

Въпреки че все още не е готов новият бюджет, още от сега възникнаха спорове. „Важно е да имаме бюджет с дефицит от 3% и същото да гарантираме за бюджета за 2024 година”, подчерта Мартин Димитров, депутат от ПП – ДБ.

„Най-важното винаги ви е било 3% дефицит. За нас също е важно каква е цената. Ако този дефицит ще ни спре растежа - мерси!”, подчерта Йордан Цонев, ДПС

„Призовавам колегите от ДБ и ГЕРБ да не правят тази тренировка в зала. Мислех, че сте се разбрали за бюджет, за данъци, за помощи…Оказа се, че сте се разбрали само за Мария Габриел да е вицепремиер”, посочи Георги Свиленски, БСП.

„Преговорите за правителство са били преговори на страха”, заяви Корнелия Нинова, БСП.

Депутатите приеха единодушно решението за удължаването на действието на удължителния бюджет. В кулоарите на парламента Асен Василев мотивира и връщането на Румен Спецов като шеф на НАП. „Назначаваме екипа, който през 2021 година успя да събере 7,9 милиарда лева повече, отколкото беше заложено в заварения бюджет”, категоричен е финансовият министър.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.