По думите му строежът на една такава централа трае около 5 години

Българска делегация от депутати и енергийни експерти беше на посещение в САЩ. Сред тях бе и Валентин Николов – бивш шеф на Българския енергиен холдинг и бивш шеф АЕЦ „Козлодуй”. Той коментира бъдещето на енергетиката ни в ефира на „Денят на живо”.

„АЕЦ „Вогъл” вече е почти готова. Технологията там е такава, че при извънредно положение не може да се получи стопилка и радиоактивно замърсяване. Овладява се ядреният процес и възможността от прегряване”, уточни Николов. Според него подобна технология би била много добра за седмия блок на АЕЦ „Козлодуй”.

„Нашите централи зависят много електрическата енергия. Какво се случи във „Фукушима”, след като заля вълната? Тя изключи възможността на главните циркулационни помпи да въртят водата и да охлаждат реактора. Дизелгенераторите бяха потопени. Наблизо нямаше други и се получи тази стопилка, за която говорихме и ядреното гориво излезе навън”, обясни бившият шеф на Българския енергиен холдинг.

По думите му строежът на една такава централа трае около 5 години.

„Уестингхаус“ няма да строят. Те са носители на проекта и дават технологията. Има 7-8 компании, които могат да построят такава централа у нас. Отделно след проучване ще се види и българската индустрия с какво може да бъде въвлечена в този процес. Сигурен съм, че ще има такива, които ще изявят желание да инвестират”, каза още Николов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.