Първият случай е от празненство на 12 юни, при което се заразили 8 души

14 души са настанени в инфекциозно отделение във Варна със салмонела, след като са посетили заведение в курорта „Св. св. Константин и Елена”.  

След две поредни празненства, част от посетителите са се почувствали зле. След подаден сигнал институциите извършват незабавна проверка.

„Две тържества на различни дати. На 12-и и 14-и. 14 човека са в Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Св. Марина”, каза началникът на „Противоепидемичен контрол” в РЗИ-Варна д-р Анка Баева.

Хванаха близо 10 тона пилешки бутчета със салмонела у нас

При проверката се оказва, че заразата не е от храната. „Нито в отривките, които са получени от ръцете на хората, нито от храната, която е била подготвена и предложена за консумация впоследствие. И от повърхностите - нищо като резултат”, добави директорът на ОДБХ-Варна д-р Златина Димова.

Впоследствие изследванията показват, че четирима души от персонала са заразени. „Трудно е да кажем дали те са пренесли заразата. Те са изследвани в началото на сезона, през май. С редовни здравни книжки са”, посочи д-р Баева.

Институциите са предприели необходимите мерки. „Веднага затворихме заведението - още в четвъртък на обяд. Това, което ние препоръчахме, е пълна дезинфекция”, уточни д-р Димова.

Състоянието на потърпевшите се подобрява. Проверките, за да се установи източникът на заразата, продължават.


Повече гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.