Няма данни за прелели язовири

Продължава разчистването на щетите след наводненията в Монтанско. Над 70 литра на квадратен метър са паднали вчера, а ниската част на областния град беше залята. Наложило се е някои от жителите на бъдат евакуирани с лодки. Най-тежко пострадали са кварталите “Изгрев” и  “Мала Кутловица”. Много улици са потънали в кал и тиня. А екипите на пожарната, общината и на ВиК отводняват наводнените мазета. В много от приземните етажи водата е стигнала почти до тавана. 

Частично бедствено положение обявиха в община Лом

Разчистването на улиците продължава, започна опис на щетите. Наводнените квартали са в ниската част на града, но според хората проблем с отводнителната система е допринесъл за бедствието. В неделя тук не е валяло, но поредният порой, само че в Лом, е причинил щети по градската инфраструктура.

Няма данни за прелели язовири, съобщават местните власти. Описът на щетите започна.

Преди по-малко от седмица водно бедствие отново сполетя региона, като кметът Златко Живков обяви, че ще искат още 6 милиона лева от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии.

„Аз съм кмет на Монтана от края на миналия век, но никога в юни месец не са ме преследвали толкова оранжеви кодове. Въпреки че прогнозата беше 4 литра на квадратен метър, станаха 74”,  заяви Златко Живков, кмет на Монтана.

„Държавата не отделя пари за превенция, не е тайна на никого. Правилото е 1 лев за превенция и спестява 10 лева за ликвидиране на аварии. Разлив на реки - през последните два случая, те доведоха до отводняване на къщи, до десетки загуби за гражданите като градини, посеви, мазета”, обясни Златко Живков.

„Обстановка лека-по-лека започва да се успокоява, но това не означава, че нямаме работа. Най-пострадалите квартали са „Мала Кутловица”, „Изгрев” - ниската част на град Монтана, тъй като онзи ден се изсипаха 70 литра на квадрат, вода, която нямаше къде да отиде и какво да я поеме”, обясни Валери Димитров, областен управител на Монтана.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.