Нито една от последните 10 години, не сме изпълнявали капиталовата програма, посочи той

Все още КНСБ не е видяло проекта на бюджет, изготвен от Асен Василев. В същото време се говори за заседания на Тристранния съвет, комисии, пленарна сесия. Опасенията са, че може да бъде изпратен за четене в четвъртък вечерта и в петък КНСБ да бъдат извикани за мнение. Нужно е повече време, за да могат да се запознаят с бюджета на държавата и мотивите. Това обясни Любослав Костов, главен икономист на КНСБ, в предаването „Денят на живо”.

„Моят апел е към г-н Василев и към правителството възможно най-бързо да ни го изпратят, тъй като това е част от процедурата”, допълни той. И посочи: „Публична тайна е че капиталовата програма е значително надвишена.  Всички са наясно, че приходите ще бъдат повече, особено данъчните, от това, което беше планирано. 10,1 млрд лв. е капиталовата програма. Би трябвало да се ореже с около 2 милиарда лева, ако трябва да сме обективни, от гледна точка на инвестиционната готовност за проекти на правителството”.

Костов подчерта, че нито една от последните 10 години не сме си изпълнявали капиталовата програма. Тя винаги е била изпълнявана на около 65 до 70%.

„Чухме, че отхвърлиха повишението на минималната работна заплата. БСП бяха предложили от юли месец да се вдигне до 850 лв., точно това, за което настояваше и КНСБ. Това ще струва на бюджета 175 млн. лв. за половин година. Така или иначе минималната заплата от 1 януари трябва да се вдигне до 950 лв. Ние искахме една идея по-рано, за да не е рязка промяната и да може и бизнесът да поеме глътка въздух”, обясни още главният икономист в КНСБ.

„Ако много сектори останат недофинансирани и държавата отстъпи, естествено, хората ще бъдат недоволни и трябва да изразят своите искания под някаква форма. Било то протест или стачка”, категоричен бе Костов. В КНСБ предстои обсъждането на стратегия между първо и второ четене на бюджета.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Камена Георгиева