Според него е добре да се отложи увеличението на разходите

„Ако бях финансов министър щях да отложа увеличаването на разходите, да кажа какво очаквам да се случи и да подпиша едно ясно споразумение за фискална и икономическа стабилност за следващите няколко години - независимо дали ще бъда министър, премиер или член на мнозинството в парламента. Тези неща трябва да бъдат подписани черно на бяло и от всички партийни водачи в тези фракции”. Това каза икономистът Красен Станчев в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS малко преди финансовият министър Асен Василев да представи проекта за Бюджет 2023.

Василев за проектобюджет 2023: Увеличението на пенсиите е осигурено, ДДС за газа става 20%

Тъй като проектът бе представен снощи на страницата на Министерството на финансите, Станчев коментира тенденциите на числата и каза, че увеличението с 12% на пенсиите е по-високо от тазгодишната инфлация. Повишението на пенсиите може да стане не от 1 юли, а от есента.

Той припомни, че от 1 март 1997 г. до ноември 2020 г. управлението на финансите на държавата е имало ясна политика – „планиране за 3 г. напред, не се правят разходи, за които не е сигурно, че няма да има приходи и скромно харчене до към средата на годината. „През есента се вижда какво отива в резерва, какво отива до края на годината и какво може да бъде заложено с новия бюджет за следващата година”, обясни Станчев.

Бюджет 2023: Ще може ли да откажем да платим сметката си в магазина, ако не получим касова бележка?

За проектобюджет 2023 той каза: „Разходите са сигурни, приходите не са сигурни. За догодина и за десетина години напред трябва да се запази перспективата или при данъците или при доходите”.

Според него настоящият бюджет трябва да се прави с перспектива поне с три години напред. Станчев изтъкна несигурната обстановка в международен план, визирайки войната на Русия в Украйна. Това може да се промени политиката на централните банки. „Има голяма неяснота в положението на война, в което Русия постави света. Вероятно ще има увеличаване разходите за отбрана в цял свят. Вероятно ще има рискове, които не може да предвидим – използване на тактическо ядрено оръжие, разрушаване на още една централа и на още един язовир. Това са неща, които трудно се предвиждат в момента”, каза Станчев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.