Коментар на Асен Григоров и Слави Василев

Проверка на здравината на "сглобката" ще се провежда всеки вторник. Ако няма риск от счупване - ще се радваме на редовно правителство. Разклати ли се някой елемент - Денков подава оставка. Така стоят нещата в управлението между партньори, които са нито коалиция, нито имат разписана управленска програма. Продължават да си нямат и доверие, с изключение на това между Денков Габриел. 

Опозицията чака с нетърпение някой от елементите да се пропука още преди местните избори, а овластените се надяват конструкцията да запази здравина. Важното вече изглежда договорено -  бюджета, съдебната реформа, пътя към Шенген и еврозоната. 

„Челюсти”: Има ли място в политиката за партия на Иван Гешев?

Има ли опасност "нещото" между коалиция и партньорство по интереси да се провали? Така ли трябва да ни управляват? Отговори на тези въпроси, в студиото на "Челюсти”, потърсиха журналистът Асен Григоров и политологът Слави Василев.

"При така стеклите се обстоятелства нещата, по-скоро, извличат максимума. Двете най-големи политически сили направиха сглобка, управляват заедно създаде се редовно правителство, което беше една минимална цел като резултат от последните избори. Трябваше да се стигне до редовно правителство по страшно много причини. Липсата на правителство щеше да доведе до обществен и социален взрив", заяви Асен Григоров. 

"Аз разбирам гледната точка на хора, които смятат, че това правителство е добро и е добре, че имаме правителство. Добре е че то се състои от първата и втората политическа сила, тоест парламентаризмът работи. Но факт е че тази представителност идва за сметка на други политически реалности, пред които човек не може да си затвори очите. Освен ако съзнателно не гледа в една определена посока", обясни Слави Василев.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.