Премиерът Денков потвърди, че украинският президент пристига у нас

Премиерът Николай Денков потвърди, че украинският президент Володимир Зеленски пристига в България в четвъртък. Той кацна в София минути след 12.00 ч. след полет с българския правителствен самолет „Еърбъс” А-319. По информация на NOVA и според данните на приложението flightradar24 той е излетял от София в 7:12 ч. и е кацнал в молдовската столица Кишинев малко след 8.00 ч. българско време.

В центъра на София от рано сутринта има извънредни мерки за сигурност. По булевардите „Брюксел” и „Цариградско шосе”, откъдето обикновено се придвижват официални делегации, са разположени полицейски екипи.

Зеленски вече е в България 

 

Визитите на Зеленски винаги се следят с повишено внимание и до последно се пазят в тайна от съображения за сигурност. Често се случва програмата му да се променя в последния момент.

Свръхсекретното планиране на пътуванията на Зеленски подчертава изключително опасния характер на визитата на военен лидер, който ежедневно е изправен пред рискове за живота си.

От началото на войната в Украйна до момента Зеленски е посетил общо 13 държави на три континента, а България е втората държава от Източния фланг на НАТО след Полша.

Денков: Зеленски пристига в България днес

Мерките за сигурност, които се предприемат, на всички посещавани от Зеленски места, са драконовски. Пристигането му в САЩ отне 30 часа. Той първо пътува с влак от родината си до гарата в полския град Ржешов, а от там - с американски правителствен самолет, който кацна в база "Андрюс" в Мериленд, близо до Вашингтон. От там с автомобилен кортеж беше откаран в Белия дом.

Винаги по време на визитите си президентът Зеленски носи зелена тениска и камуфлажни панталони, а не костюм и вратовръзка, за да напомни на света, че идва от военна зона, от страна, в която се води въоръжен конфликт. 

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ЗЕЛЕНСКИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.