"В някои случи става дума за очевидни управленски грешки, които ни струват милиарди", подчерта премиерът

Изминаха почти 60 дни от сформирането на това редовно правителство. Обикновено един кабинет има 100 дни – период, в който да стартира нормално работа. Ние обаче нямахме това време, тъй като още в първия ден една от парламентарно представените партии поиска оставката ни. Затова трябваше да стартираме максимално бързо работата във всички сектори и резултатите от тези ни действия вече са видими и ще стават все по-видими. Това заяви премиерът Николай Денков по време на пресконференция, на която даде отчет за свършеното от кабинета през първите му 60 дни управление.

Премиерът изтъкна приемането на управленската програма на кабинета. „За съжаление се сблъскахме с множество проблеми при подготовката на програмата. Те бяха наследени от предишното правителство. Налагаше се от първия ден буквално да гасим пожари в повечето  министерства. Това наложи да включим допълнителни дейности в управленската програма, а работата по тях отнема много време и енергия на екипите на ведомствата. Така ще бъде и през следващите месеци, тъй като става въпрос за случаи за милиарди левове и сериозно забавени реформи и действия, от които могат да произтекат тежки последици за икономиката и за хората. В някои случи става дума за очевидни управленски грешки и нарушения на правилата”, подчерта Денков.

„Искам да разбия мита, който системно започна да се появява и да се пропагандира през последните седмици. Това е митът, че служебните кабинети работят безупречно, като противопоставяне на редовните правителства. Но във всеки кабинет има екипи и министри, които се справят добре, и такива, които не вършат толкова добра работа. Всеки трябва да бъде оценяван индивидуално”, подчерта премиерът. Той даде като пример за добре свършена работа служебният правосъден министър Крум Зарков, чийто екип е изготвил законопроекти, които са помогнали за успешния старт на законодателната програма на настоящото правителство.

Премиерът Денков обясни и грешките, допуснати от служебния кабинет при изготвянето на Бюджет 2023. „Една от тях е раздутият дефицит от 6,4%, в който има завишени разходи и занижени приходи. По Плана за възстановяване и устойчивост има забавяне. Реформи и инвестиции, които трябваше да са завършени до декември миналата година, са изпълнени само наполовина. В момента ние сме в риск тези средства от второто плащане, да не могат да бъдат получени до края на 2023 г. Трябва да наваксаме с това изоставане. Говорим за 1,4 милиарда лева. Ако успеем да наваксаме с пропуските – тези пари ще се влеят в бюджета”, уточни Денков.

Още по темата гледайте във видеото.