"Получихме много топло и искрено посрещане. Хората бяха благодарни за помощта", разказа ръководителят на българския екип пожарникари Калоян Дончев

На фона на екстремните горещини, рискът от пожари нараства в пъти. Мащабът на бедствието беше особено голям в съседна Гърция, където над 600 пожара изпепелиха стотици декари земя, бяха засегнати къщи, а десетки туристи и жители бяха евакуирани. Български огнеборци гасиха рамо до рамо пожарите там в помощ на гръцките си колеги.

„Огнената стихия в Гърция беше голяма. Гръцката пожарна е изключително добре подготвена и ако ситуацията не беше сложна – те нямаше да прибегнат до помощ от ЕС. Когато пристигнахме на място заварихме доста тежка ситуация. Трудностите, с които се сблъскахме, бяха основно високите температури и вятърът, който непрекъснато сменяше посоката си. Това прави пожарите изключително трудни за овладяване”. Това заяви в студиото на „Събуди се” ръководителят на българския екип огнеборци Калоян Дончев.

Българските пожарникари, борили се със стихиите в Гърция, се прибираха у дома (СНИМКИ)

Българските пожарникари първоначално са дежурили в района на Солун. След това били преместени на остров Корфу, където ситуацията се усложнила. „Там трудностите бяха в голямата денивелация със стръмни наклони и гъстата растителност. Налагаше се да правим просеки, които изглеждаха като тунели в храсталаците”, посочи огнеборецът.

Местните хора посрещнали пожарникарите ни с аплодисменти. „Получихме много топло и искрено посрещане. Когато минавахме покрай тях с пожарните автомобили – хората спираха и ни ръкопляскаха”, подчерта той.

СЛЕД ОГНЕНИЯ АД: Пожарите в Гърция затихват (ВИДЕО)

Дончев разказа и за преживяното след трусовете в Турция от февруари, когато български екип спасители помогна при издирването на затрупани под отломките хора. „Наистина, там беше сериозна ситуацията. Имаше доста тежки гледки. Но това е нашата професия. Ние сме свикнали с това и сме обучени как да преодоляваме тези неща. Най-тежки обаче са очакващите погледи на роднините наоколо. Това е нещо, което не се забравя лесно”.  

Огнеборецът даде и съвети как да сме бдителни, за да се предпазим от пожари. „В никакъв случай не трябва в големите жеги и в силния вятър да почистваме дворовете си, запалвайки суха растителност. В никакъв случай, отивайки в гората не трябва да палим огньове, да правим барбекюта,защото това е изключително опасно. Ние унищожаваме природата си и трябва да бъдем по-отговорни”, посъветва той.

Целия разговор гледайте във видеото.