Очакват се вторични трусове в следващия месец

Земетресение с магнитуд 4.0 по скалата на Рихтер е регистрирано в района на Симитли, област Благоевград, в 8:25 ч. тази сутрин. Дълбочината на труса е била 0,6 км, показват данните на НИГГГ към БАН.

Най-малко 296 загинали след силно земетресение в Мароко (ВИДЕО)

Според информацията на Европейския сеизмологичен център земетресението е било със сила 3.0 по Рихтер и е станало на 14 км от Благоевград.

Трусът е бил усетен в Симитли, Благоевград и Гоце Делчев. Няма данни нито за пострадали, нито за разрушения. Все пак екипи на общината в Благоевград тръгнаха на огледи на място. А сеизмолози предупредиха - леките трусове ще продължат и в следващите дни. 

Сеизмолог: Ще има множество трусове с малък магнитуд в следващия месец

"Действително това може би беше най-силният трус, това е и мнението на всички хора от града и от общината. Аз не виждам паника в никой, но всичко може да се очаква при нас, Кресненският разлом е непредвидим", смята кметът Апостол Апостолов.

От своя страна сеизмологът доц. Пламена Райкова обясни, че Благоевградско е една силно сеизмогенна зона. "Там и в исторически план са наблюдавани силни земетресения. Например трусът в началото на 20-ти век - най-силното земетресение за континентална Европа, с магнитуд 7,8. Такъв тип поредици, които са с близък магнитуд в малка област, каквато е тази, която разглеждаме в тези дни, сме наблюдавали също така и през 2006-та, 2008-ма и 2009-та година, също в този район", обясни тя.