Очаква се в него да се включат повече от 40 000 войници

НАТО подготвя през следващата година най-голямото си съвместно командно учение от Студената война насам. В него ще се включат повече от 40 000 войници, за да тренират опити на Алианса да отблъсне руска агресия срещу един от своите членове, пише „Файненшъл таймс“.

Учението "Steadfast Defender" е част от бързите усилия на НАТО за реакция при кризи във военен съюз, предизвикани от нахлуването в Украйна. То ще започне през пролетта на следващата година и се очаква да включва между 500 и 700 въздушни бойни мисии, повече от 50 кораба и около 41 000 военнослужещи, заявиха представители на НАТО. То има за цел да моделира потенциални маневри срещу враг, създаден по модела на коалиция, водена от Русия, наречена за целите на учението „Окас“.

Учението е първо по рода си и от гледна точка на техническите възможности, като използва реални географски данни за създаване на по-реалистични сценарии за войските.

В учението ще се включи и Швеция, с което общият брой на участващите държави ще достигне 32. Учението ще се проведе в Германия, Полша и Прибалтика през февруари и март и е част от нова стратегия за обучение, според която военният алианс ще провежда две големи учения всяка година вместо едно.

Според източника НАТО ще се обучава и за противодействие на терористични заплахи извън непосредствените си граници.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, заяви през юни миналата година, че Алиансът ще увеличи броя на силите си с висока степен на готовност от 40 000 на "доста над 300 000".

Източник: БГНЕС