Инфлацията няма да намалее след като сме разрешили вноса на украинско зърно, смята икономистът

„Поддържането на подобни забрани (за внос на зърно от Украйна) в рамките на ЕС противоречи както на принципите, така и на процедурите, по които функционира общият пазар. Освен това противоречи и като поведение на страна, която е член на Световната търговска организация (СТО). Не съм много сигурен, че ще продължи тази мярка за забрана на внос на украинско зърно. Ако тя продължи, ще има санкции от ЕС.”. Това каза икономистът и председател на УС на Института за пазарна икономика Красен Станчев в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Думите му са след като вчера правителството реши да вдигне забраната за внос на украинско зърно по времето, когато България жъне собствената си земеделска продукция. В отговор на това решение от понеделник над 70 000 земеделски производители излизат на протест.

Според Станчев цитираните 146 млн. лв. загуби от финансовия министър Асен Василев са нищо – „те са разходите на правителството за ден. Въпросът е да няма други странични ефекти – било по линия на цените, било по вече създадените проблеми по линия на доставка”.

След решението за украинското зърно: Има ли риск от фалити на производители?

Причината за тази криза и негативния ефект върху производителите от вноса на украинско зърно не е в производителите, а в тези, които са между производителите и преработващата промишленост, каза Станчев. Особено уязвими са малките производители, уточни той. Имаме задръстване на каналите за доставка вътре в страната, каза икономистът. „Не може най-големият получател на субсидии да бъде спасявян за негови грешки. Около 2,3-2,4 млрд. лева е печалбата на най-големите зърнопроизводители”, даде пример Станчев.

По думите му инфлацията няма да намалее след като сме разрешили вноса на украинско зърно. „Няма алгоритъм, който да намали инфлацията в рамките на 8% до края на годината”, каза той.

Миков: Убиването на българското производство струва повече от митото от украинско зърно

Относно заплатите в страната ни икономистът каза, че най-голямата група от населението работи – това са пенсионерите. „Около 53-54% от тях работят. Когато излязат данните за България, ще излезе, че заплатите са около 55% от БВП. Ако БВП е 180 млрд. за т.г. ще имате 97-98 млрд. лева заплати. Заплатите в страната растат най-бързо от целия ЕС за последните 20 години”, каза Станчев.

Голяма част от възрастните дори се учат, каза той по повод първия учебен ден. „На училище тръгват 700 000 деца, 640 хиляди души на възраст от 24 до 65 години също се учат. Имате хора, които се държат нормално, опитват се да бъдат конкурентни и да се грижат за себе си. Имате няколко фактора, които увеличават доходите – демографски, желанието на хората да получават по-големи доходи и третият фактор е това, че половината пенсионери работят” каза Станчев.