Жените с чуждестранен произход могат да бъдат изгонени от страната

Драконовски мерки, включително глоби и лишаване от свобода, ще се прилагат в Иран срещу жени, които нарушават строгото изискване за носене на хиджаб. Членовете на парламента гласуваха въвеждане на спорен закон, който ще действа пробно за период от три години. Реформата в последния си вариант служи за налагането на строги наказания при неспазването на иранските изисквания за облеклото.

Над 260 арестувани в Иран на годишнината от смъртта на Махса Амини (ВИДЕО)

В крайни случаи нарушителите могат да получат до 15 години затвор и глоби на стойност над 5000 евро, а жените с чуждестранен произход могат да бъдат изгонени от страната.

Известните личности ще бъдат наказвани особено строго за нарушения, като законопроектът предвижда забрана за професионална дейност до 15 години, а съдебната власт може да конфискува и 1/10 от имуществото им.

По време на неотдавнашната вълна от протести през есента миналата година, предизвикана от смъртта на Махса Амини, иранска кюрдка, арестувана от иранската нравствена полиция за това, че не е носела правилно забрадката си, много филмови дейци демонстрираха своята солидарност с женското движение.

Иран отново върнa моралната полиция

Преди месец правителството внесе законопроекта и с помощта на политическа маневра комисия одобри наказателната реформа без гласуване в пленарната зала на парламента. Като последна стъпка реформата сега ще бъде представена в Съвета на пазителите - контролен орган, съставен от консервативни духовници и юристи.

 

Наказателната реформа е отговорът на иранското религиозно и политическо ръководство на оглавените от жени протести срещу Ислямската република през есента на 2022 г. Макар животът в страната да се върна към обичайния си ход, много жени в големите градове продължават да се противопоставят на изискването за носене на забрадка, в знак на мълчалив протест.

Източник: БТА, Анелия Пенкова