В делегацията е и вицепремиерът Мария Габриел.

Продължава посещението на президента Румен Радев в Ню Йорк. Той присъства на Общото събрание на Организацията на обединените нации. В българската делегация е и вицепремиерът Мария Габриел.

Вчера Румен Радев отправи критики към българското правителство за членството на страната ни в Шенген. Според президента липсва каквато и да е политика, която да убеди Австрия и Нидерландия да премахнат ветото върху евентуалното членство. Отговори му Мария Габриел.

„Неоснователни са тези критики. Има предвидено посещение на премиера в Австрия. Но такова посещение се прави, когато си близо до резултат. Ние преди това искаме да си свършим работата. Няма ден, седмица, среща от дипломатическо до икономическо ниво, на която да не повдигаме темата. Както виждате, не сме се ограничили единствено и само до дипломатически усилия. Мобилизирани са парламентарни делегации, мобилизираме бизнеса и компаниите. Мисля, че това е най-доброто. Този въпрос не се решава с една визита”, каза Габриел.

Тя коментира и решението на Атанас Атанасов да напусне Комисията за национална сигурност, с обвинението, че ГЕРБ бавят промените в службите и по този начин ги оставят във влиянието на президента Румен Радев.

ПРЕД ООН: Румен Радев поиска по-ефективен Съвет за сигурност

„Не мисля, че такъв тип обвинения са основателни. Това, което се прави, не е за месец-два. Заслужава си да му се отдели повече време”, каза Габриел.

Държавният глава вчера направи своето изказване пред 78-та среща на ООН. В нея той се фокуси изключително много върху войната в Украйна. Радев каза, че това, което се случва през последните седмици, е опасна тенденция от ескалация и риск от разпространяване на конфликта в Черно море и в съседните на Украйна страни. Радев изрази своето притеснение от изтеглянето на Русия от споразумението за пренос на зърно през Черно море и продължаващите удари срещу пристанищната инфраструктура на Украйна и в Черно море, което, според президента, представлява риск за целия регион.

Мария Габриел: Няма да има драстична разлика с предишния режим на забрана за внос на земеделска продукция

Междувременно Мария Габриел вчера имаше среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, президента на Румъния Клаус Йоханис и с президента на ЕК Урсула фон дер Лайен. С тях основният фокус на разговора беше вдигането на забраната за внос на украинско зърно в България и в Румъния.

„Новото решение няма да има драстична разлика спрямо предишния режим, когато имаше забрана. Ние заедно трябва да направим този режим работещ”, каза Мария Габриел.

Повече гледайте във видеото.

Информация: Ясен Дараков