От дългите закуски до забавните вечери с настолни игри, трапезарията е сборният пункт в един уютен дом

Независимо дали става дума за празници, или ежедневни разговори, трапезарията е любимо място, където хората могат да обменят мисли и да се насладят на вкусна храна.

И макар масата за хранене да е от съществено значение, не бива да пропускате и правилния избор на трапезни столове. Те имат важна роля за това близките и гостите ви да се чувстват удобно, като в същото време задават и тона на цялото помещение. Точно заради това трябва да сте внимателни при покупката им. Ето няколко неща, които е добре да вземете предвид, когато избирате перфектния трапезен стол!

Размери и височина на трапезните столове

Стандартната височина на седалката е от 43 до 50 см, а средната на масата за хранене е между 71 до 81 см. Тези измервания са важни, тъй като вашите столове трябва да пасват удобно към масата и да дават на гостите достатъчно място за краката им.

Оставете минимум 20 до 30 см от седалката до плота и избягвайте да претрупвате с твърде голям брой. Последното нещо, което искате, е вашите гости да изпитват дискомфорт, докато поставят ръцете си на трапезната маса. Разпределете всеки стол на разстояние от около 15 см от съседния, за да избегнете битка с лактите, докато вечеряте.

Какъв материал да изберете за своите столове за хранене

Изяснете си какъв стил искате за трапезария си, тъй като материалите, на които заложите, ще са от ключово значение за цялостния ѝ дизайн. Ако целите индустриална визия, то тогава металните столове ще са най-добрият вариант. Ако пък искате рустикално усещане, опциите от дърво са чудесен избор. Някои от най-често срещаните материали са:

- Дървесина - естествен материал, който дори след години употреба запазва красивия си външен вид.

- Метал - изключително издръжлив и стабилен.

- Дамаска - създава уют и усещане за удобство.

- Еко кожа - практичен вариант, който се почиства лесно.

Всеки от тях може напълно да промени усещането в помещението за хранене. Обърнете внимание и на стабилната конструкция. Качественият трапезен стол трябва да стои здраво на краката си и да не се клати при напрежение.

Пробвайте преди да купите

Закупуването на трапезни столове онлайн е удобно и спестява време.

Винаги, когато има възможност обаче, посетете физически магазин, като например шоурумите на мебели Carmen, където ще откриете разнообразие от модели и цветове. Това ще ви позволи да оцените техния комфорт и да видите как пасват на тялото ви. Не се колебайте да попитате за съвет и консултация относно материалите. Ако все пак няма как да отидете до изложбените зали, можете да разгледате цялата гама трапезни мебели Carmen тук.