Заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова награди посланика на Република Косово Н.Пр. Делфин Плана с най-високото отличие на МВнР „Златна лаврова клонка“

На 27 септември 2023 г. в хотел ИнтерКонтинентал, гр. София, се състоя официалната церемония по учредяване на Косовско-българска търговска камара (КБТК). Тази историческа стъпка в отношенията между Република Косово и Република България привлече вниманието на високопоставени личности от дипломатическите, бизнес и академични общества, които засвидетелстваха подкрепа и интерес към инициативата.

„Ще бъдем силния глас на бизнеса пред властите и институциите в Косово и в България.“, с тези встъпителни думи започна речта си Томислав Цолов, един от инициаторите на проекта за създаване на Косовско-българската търговска камара и председател на Управителния съвет на КБТК, като ясно подчерта целите на Камарата – да насърчава и подпомага търговските дейности между двете държави.

Соломон Паси, външният министър на България, който изигра историческа роля в признаването на Република Косово, беше поканен да говори веднага след г-н Цолов. В приветственото си слово г-н Паси изказа подкрепа за създаването на такава институция и заяви, че като член на КБТК ще продължи да допринася за икономическото развитие на отношенията между двете страни.

Камарата вече работи и очаквам да бъде платформа за колаборация, да задоволява нуждите на бизнесите и чрез нея да видим повече от Косово в България и повече от България в Косово.“, допълни Н.Пр. Делфин Плана, посланик на Република Косово.

Посланикът също сподели, че КБТК е най-голямото постижение за мандата му в България, което ще продължи дълги години да бъде ключов елемент в добрите дипломатически отношения между двете страни и всеки с бизнес нюх ще оцени колко полезно ще бъде членството в камарата. На събитието Н.Пр. Делфин Плана бе награден със „Златна лаврова клонка“ от българското Министерство на външните работи – най-почетната награда за изключителен принос за развитието и задълбочаването на двустранните отношения с чужда държава. Наградата бе връчена от заместник-министърът на външните работи на Р. България - Елена Шекерлетова.

“Икономическите партньорства и колаборация са движещи сили в днешния геополитически свят. Не само между бизнеси, но и между хора. Вярвам и очаквам големи постижения от тази камара.“, заяви Лиза Гаши, заместник-министър на външните работи на Р. Косово, която използва времето си на сцената да пожелае късмет и успех на начинанието.

Сред гостите, участващи в церемонията бяха г-жа Елена Шекерлетова, заместник-министър на външните работи на Р. България, и г-н  Ментор Арифай, заместник-министър на индустрията, предприемачеството и търговията на Р. Косово, които пожелаха успех на Камарата.

Приветствено видеообръщение беше отправено от Косовската стопанска камара.

Международните отношения са между хората, между бизнесите и между правителствата. Затова нека останем и застанем заедно.“, завърши речта си президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017), който участва в КТБК като председател на Консултативния съвет.

По традиция вечерта завърши с дегустация на селекция вина от Косово и България, като символично начало на обмена на идеи и възможности.

За КБТК

Мисията на Косовско-българска търговска камара е да се превърне в ключов партньор за фирми и предприемачи от Косово и България, като предоставя комплексни услуги за подкрепа и развитие на техните бизнес отношения. Камарата ще работи активно за насърчаване на търговията и инвестициите между двете държави и за подпомагане на сътрудничеството в областта на културата и образованието.

Косовско-българска търговска камара е ангажирана да подпомага растежа на икономиките и културните обмени между Република Косово и Република България. Ние вярваме, че установяването на тази Камара ще разкрие нови възможности за бизнес и сътрудничество между двете страни и ще допринесе за по-тесни връзки между нашите народи.

За повече информация: https://rkrbcc.org/